Kilimandžaro Kimana

Nakon sat vremena leta iz Masai Mara, desetoga popodne stigli smo u Kilimandžaro Kimana, privatna rezerva životinja od African Safari Club-a. Odsjeli smo u šatorima Twiga Luxory Camp-a (twiga na Swahiliju znači žirafa), pomalo neuobičajeni smještaj, koji nam se jako, jako dopao. Popodne, prije večere, je bilo slobodno za odmor pa smo lutali naokolo istražujući tajne mjesta i uživajući u gledanju vjeverica i majmuna koji su se naganjali po drveću. Neki su i zadrijemali u udobnim ležaljkama konstruiranim od drveta koje su se nalazile na terasama ispred tendi, zaštićene hladom od tropskog sunca koje je pržilo. Dan iza, rano ujutro prije svitanja, izašli smo da uživamo u pogledu na Kilimandžaro pod zrakama izlazećeg sunca.

Pogled na Kilimandžaro pri izlasku sunca    Drvo suncobran s velikom krošnjom    Snjegovi Kilimandžara    Rano ujutro

Žirafe objeduju    Slonovi se igraju skrivača    Naše prijevozno sredstvo    Majmunica s mladim majmunom

Noj u bijegu    Dvije zebre na ispaši    Afrički neboder    Zalazak sunca u savani

Mlada lavica u ograđenom prostoru    Prvi plan lavice    Nojevi u savani    Masai na straži

Twiga Luxory Camp je bio najposebniji i najluksuzniji (sama riječ Luxory, potvrđuje to) smještaj koji smo imali u toku sedam dana safarija. Bili smo smješteni u velikom šatoru, koji je iznad imao veliku tendu, kao dodatnu zaštitu od sunca. Sa zadnje strane šatora se nalazila kupaonica i klozet. Da bi sve bilo potpuno ekološki i u stilu s afričkim ambijentom, topla voda se "proizvodila" u jednom metalnom buretu izloženom suncu. Kamp je bio otvorenog tipa, bez ograde, tako da su se po kampu slobodno šetale životinje. Po noći je prošetao i jedan nilski konj, čije smo duboke tragove vidjeli ujutro. Doručak su nam servirali uz malo jezerce, prepuno nilskih konja. Atmosfera kao iz filma Snjegovi Kilimandžara, sve u kolonijalnom stilu, doista nam je ostavilo prekrasan utisak. Crni konobari s bijelim rukavicama služili su nam šampanjac prije doručka; osjećali smo se kao prava gospoda.

Sve je spremno za doručak u kolonijalnom stilu    Jezerce s nilskim konjima    U toku obroka društvo su nam pravili nilski konji    Odmor poslije safarija

Malo kreme za sunce    Jedna od mnogobrojnih vrsta ptica    Majmun na dnu drveta    Naš vodič iz plemena Masai

Nakon završetka safarija, odveli su nas avionom u Mombasu, odakle smo proslijedili za Watamu. Jako nam se svidio dolazak u Mombasa-u: iz aviona direktno u bar, gdje nas je čekao aperitiv. Slijedili su pozdravi s novim prijateljima koje smo upoznali u toku ovog putovanja; neki su se isti dan vraćali doma, dok su ostali, i mi među njima, kretali na nova odredišta da bi produžili boravak u Keniji u nekom od turističkih mjesta na Indijskom oceanu.

Bar s aperitivom dobrodošlice, tik uz avionsku pistu


Kenya Safari . Tsavo Est . Jezero Nakuru . Masai Mara . Kimana . Watamu . Video Kenija . Linkovi